Eg demonterte ein sykkel, laga ein boge av einer med ein bremsewire som streng. Eg skaut ein hjort.
Vi tok ut innvolane og steikte den heil på to sykkelhjul.
Tormod Haugland: «Rom for Stein og Hjort» (utdrag)
Vestlandets turnerende regionsutstilling er i år kuratert av Karolin Tampere og Johanne Nordby Wernø. I stedet for å bygge opp utstillingen over et spesielt tema, har de testet ut en utradisjonell skapende metode. I tett samarbeid mellom en forfatter, to designere og 23 kunstnere har innholdet i den endelige «fortellingen» Vestlandsutstillingen 2011 tatt form. Springbrettet har vært den kortteksten som utstillingen har tatt navnet sitt fra, skrevet spesielt for prosjektet av Tormod Haugland i prosjektets startfase. (Fortellingen kan leses her).
Resultatet er en utstilling som forener billedkunst med både litteratur og design.
Selve utforskningen av en tverrkunstnerisk, kollektiv fortellermetode har vært utstillingens «tema». Konkurranseutlysningen utfordret kunstnere til å søke om deltagelse med verker som ga form til aspekter som kortteksten muliggjorde: de kunne for eksempel bebo fortellingens rom, dikte videre på den eller fritt abstrahere temaer fra den. Kuratorene forventet et spenn fra det poetisk samklingende til en komplett undergravelse av fortellingens premisser – og fikk det. Med samarbeidsmodellen prøver man å utfordre de vanlige forventningene omkring kunstnerisk eierskap, det skapende enkeltindividet og enkeltverkets autonomi.
Den aktive utstillingsarkitekturen, et iøyefallende trekk ved utstillingen, er med på å skjerpe utfordringen. Med den blir både publikum og deltagere utfordret til å «se» selve utstillingsformatet og være bevisst på at kunstverk aldri vises i noe nøytralt vakuum: de preges alltid av konteksten. Eriksen + Browns design er blitt til i tett dialog med verkene og er en presis respons både på disse, på Vestlandet som region og på Hauglands korttekst. Formatet er tøyelig, ettersom det skal kunne inkorporere den planlagte utviklingen Rom for Stein og Hjort vil gjennomgå underveis på turneen: flere verker vil skifte ham eller bygges ut i løpet av de fem utstillingsperiodene, ofte som en respons på det spesifikke ved de enkelte visningsstedene. Nettsiden designerne har skapt, fungerer som en rikholdig, assosiativ forlengelse av utstillingen. Siden vil åpne som en bare delvis utfylt skissebok og med kunstnernes hjelp vokse under utstillingsturneringen. Hauglands tekst ble valgt ut etter en lukket konkurranse. Kuratorene ba syv inviterte forfattere om en tekst som på den ene siden var stram, hadde en stemme med integritet og et eget meningsinnhold, og på den andre var porøs eller tøyelig nok til at kunstnerne kunne innta den.
Vestlandsutstillingen ble for første gang avholdt i 1922 og arrangeres årlig. Der 2010-utstillingen brøt med tradisjonen og tilbød publikum en ikke-turnerende utstilling, vil Vestlandsutstillingen 2011 igjen reise til fem destinasjoner. Vestlandsutstillingen er en viktig visningsmulighet for regionens kunstnere, og har en viktig funksjon ved å være en betydelig arena for samtidskunst utenfor det sentrale østlandsområdet. Alle kunstnere med tilknytning til Vestlandet kan søke om deltagelse.
Åpningen av Vestlandsutstillingen 2011 «Rom for Stein og Hjort» skjer i samarbeid med Hardanger Feriesenter
Johanne Nordby Wernø (f. 1980) er ein oslobasert skribent, kritikar og kurator. Ho var kunstnarisk leiar for UKS i perioden 2013-16 og har utdanning frå Universitetet i Oslo (BA i estetisk teori og kunsthistorie) og Konstfack i Stockholm (MFA i kritikk og kuratering). Nordby Wernø var kurator for Vestlandsutstillingen i 2011 sammen med Karolin Tampere.
Karolin Tampere (f. 1978 i Tallinn, Estland) er kunstnar og kurator utdanna ved Kunstakademiet i Bergen 2002-05 og De Appel arts centre i Amsterdam 2006-07. Ho har kuratert utstillingar og laga prosjekt i samarbeid med andre kunstnarar og kulturaktørar i innog utland sidan 2002, ofte med samarbeidsprosjektet Rakett (med Åse Løvgren). Tampere var kurator for Vestlandsutstillingen i 2011 sammen med Johanne Nordby Wernø.
15. januar
13. februar
Kunsthuset Kabuso Øystese
26. februar
14. mars
Sunnfjord Kunstlag Førde
2. april
25. april
Kunstmuseet Kube Ålesund
7. mai
29. mai
Haugesund Kunstforening
12. juni
30. juni
Stavanger Kunstforening