Nytt av året er et felles tema, der årets kuratorteam, Annette Kierulf og Aage Langhelle, inviterte kunstnere til å vektlegge stikkordet «fjord».
Utstillingen åpner for refleksjon rundt idéen om vestlandet som «Norway in a nutshell». Bergen i sommermånedene, fylt til randen av turister på jakt etter pittoresk vestlandsnatur, er et passende bakteppe for utstillingen, som innledes nettopp med en problematisering av reiselivsbransjens fremstilling av landsdelen. I entreen møter vi et postkortstativ. This is not a fjord er Susanne Christensens bidrag til utstillingen. Med suvenirpostkortet som medium, benyttes et fotografi av fjell, fjord og snødekte vidder i en grafisk montasje med tydelige referanser til René Magrittes velkjente ordlek. Dette er ikke en fjord. Det er turistbransjens glansbilde av vestlandsfjorden. I inngangspartiet vises også Arne Ryggs video Herrlich! Her harseleres det med den klisjéfylte fremstillingen av landsdelen. Grieg-muzak og banale slagord på tysk og engelsk akkompagnerer bildene av fjord og fjell. Etter dette blir det nærliggende å lese resten av utstillingen som «de alternative blikk». Nå skal man møte det turistene ikke blir presentert for. Eller kanskje det mangfoldet av fortellinger fra vestlandet som tittelen lover. Hovedrommet domineres av to verk som begge inviterer til aktiv deltakelse. Midt på gulvet står Jorann Abuslands lille kjøkkeninnredning med fillerye og respatexbord, som oser av sekstitallsnostalgi. Kortstokken på bordet inviterer publikum til å spille kunstnerens egen versjon av memo. Spillkortene viser fotografier av motiver hentet fra ulike steder, og spillet handler om å finne tilhørende par. Ingen av bildene er identiske, men kan knyttes til hverandre via assosiasjoner og familielikheter. Hilde Jørgensen og Kristin Tårnesviks karaokevideo Norges True Sailorboy fyller rommet med smektende hawaiigitar, og publikum inviteres til å synge med. Videoen forteller om en tid før globalisering og masseturisme, men der alle kjente noen som dro til sjøs og kom tilbake med historier fra havet og det store utland. Som en motsetning til de spektakulære turistbildene i inngangspartiet er det de små fortellingene om vestlandshverdagen vi møter i store deler av utstillingen. Rita Marhaugs serie Vestland 2000vekker minner fra endeløse bilferier i baksetet på kronglete vestlandsveier, og er blant de fineste bildene på utstillingen. Siri Ekker Svendsen viser også kulturlandskapet sett fra bilsetet i fotografiene Parkeringsplass og Fergeleie fra serien «Wonderland». Aller tydeligst finner vi denne poetiske hverdagsrealismen i Helge Skodvins stemningsfulle fotografier av en bonde og to bærselgende ungdommer langs veikanten. I Christian Bermúdez-Aguilar og Kristoffer Nilsens fotomanipulasjoner er vestlandsnaturen blitt infisert av fremmede storbyelementer. Prekestolens dramatiske fjellside er dekket av graffiti og tagging hentet fra urbane miljøer.
Fødd 1964. Grafikar. Utdanna ved Statens Høgskole for Kunsthåndverk og Design, Bergen, Kunstakademiet i Trondheim og Vestlandets Kunstakademi. Ho bur og arbeider på Radøy og i Bergen. Kurator for Vestlandsutstillingen 2005.
Fødd 1959. Kunstnar og kurator. Kurator for Vestlandsutstillingen 2005.
Sunnfjord Kunstlag Førdehuset Førde
15. mars
3. april
Stord Kunstlag Leirvik
Haugesund Kunstforening
Stavanger
Ålesund
15. juli
14. august
Hordaland Kunstsenter Bergen